Programació

Cicle de converses

Quatre converses amb escriptors, poetes i experts en literatura ens acosten a una selecció de clàssics antics i moderns que ens parlen de la relació entre la humanitat i la natura a través del llenguatge, la cultura i els sabers humans. De Frankenstein a l’Odissea homèrica, passant per Robinson Crusoe i l’obra d’Ursula K. Le Guin, parlem amb Blanca Llum Vidal, Albert Sánchez Piñol, Inés Macpherson i Borja Bagunyà sobre les moltes cares de la natura en la literatura. Hi conversaran Sira Abenoza i Roger Aluja, de La Casa dels Clàssics.

 

Frankenstein de Mary Shelley amb Blanca Llum Vidal i Sira Abenoza
5 de novembre a les 19h

Una creació contra natura desdibuixa els límits entre la vida i la mort, qüestiona els de la ciència i de la moral i fa aflorar un rerefons bestial en la tècnica humana. La categoria de monstre, tradicionalment l’altre, la criatura obscura d’una natura mítica i amenaçadora que no té lloc en la cultura ni en la racionalitat, té des de l’obra de Mary Shelley una ambigüitat renovada i pertorbadora, indissolublement lligada als sabers i als errors humans. Amb aquesta conversa sobre Frankenstein, de Mary Shelley, entre la poeta Blanca Llum Vidal i Sira Abenoza, ens retrobarem amb un dels monstres de la modernitat que més ha marcat l’imaginari col·lectiu contemporani i el llegirem en tota la seva profunditat.

 

Robinson Crusoe de Daniel Defoe amb Albert Sánchez Piñol i Roger Aluja
12 de novembre a les 19h

«Robinson Crusoe no és, com s’ha dit tantes vegades, un relat de supervivència. És molt més, moltíssim més que això. Crusoe no lluita per sobreviure, lluita per viure. Vet aquí. Aquest és el triomf real de la cultura sobre la natura.» Així presenta Albert Sánchez Piñol aquesta obra de Daniel Defoe, clàssic fundacional de la novel·la anglesa, i aquest personatge literari que, com el Quixot o com Odisseu, ja forma part de l’imaginari occidental. En el relat de Robinson no llegim només sobre una vida, sinó sobre la vida en tots els seus aspectes. Amb aquesta conversa entre l’escriptor Albert Sánchez Piñol i Roger Aluja, ens traslladem a la cabana de Robinson per parar atenció a la tensió entre civilització i món natural en què es construeix i s’habita la cultura.

 

El nom del món és bosc d’Úrsula K. Le Guin amb Inés Macpherson i Sira Abenoza
19 de novembre a les 19h

La natura i la manera com ens hi relacionem són presents al llarg de l’obra de Le Guin, però especialment en El nom del món és bosc, una novel·la que tracta temes com l’ecologia, el colonialisme i l’horror de la guerra, i on el món i el bosc són la mateixa cosa. Els canvis en l’entorn són també canvis en la nostra forma de viure. El nostre llenguatge i la nostra visió del que ens envolta es conformen l’un a l’altre. La destrucció de la natura és la destrucció del món i de la vida. Sira Abenoza i Inés Macpherson, escriptora llicenciada en filosofia, conversaran sobre les contradiccions d’aquestes formes de vida vinculades a la natura en una obra on el diàleg és la clau de la supervivència.

 

L’Odissea d’Homer amb Borja Bagunyà i Roger Aluja
26 de novembre a les 19h 

L’aventura del retorn a casa d’Ulisses el porta a conèixer l’esperit de molts pobles. Passa per moltes illes habitades per homes i dones de llegenda i criatures mitològiques, per un mar hostil i fins i tot pel món dels morts. Les onades destructives també són el camí de l’heroi. Com ho seran indrets on la natura dona fruit sense cap mà humana que maldi per cultivar-la i on hi trobarà monstres com el ciclop. L’Odissea és una obra on cada personatge i cada element de la natura té moltes cares, començant pel mateix Ulisses. Roger Aluja i Borja Bagunyà, escriptor i doctor en Teoria de la literatura, conversaran sobre les moltes cares de la natura i de la cultura en el clàssic fundacional dels viatges d’aventures.

5, 12, 19 i 26 de novembre

Sala Beckett

Altres continguts d'interés

Veure tota la programació